Iz telesa skozi čopič

Iz telesa skozi čopič

Radio Študent, 10. april ― Že od konca februarja je v Galeriji Cankarjevega doma na ogled razstava Marie Lassnig, ki umetničino prakso prvič predstavlja pri nas. Razstavo z naslovom Risbe in slike dopolnjujeta še dve video deli, ki nekoliko preusmerjata fokus z umetničine slikarsko-risarske prakse.

Bralni krožek: V rastju rastlin

KIBLA, 9. april ― V okviru programa neformalnega izobraževanja z veseljem napovedujemo bralne krožke. Serijo desetih srečanj bosta moderirali kuratorka Nina Šardi in literarna kritičarka Tonja Jelen, srečevali pa se bomo od enkrat do dvakrat na mesec do konca leta 2024 v MMC KIBLA ali v razstavišču artKIT. Bralni...
Umetnost kot teorija

Umetnost kot teorija

Dnevnik, 9. april ― Robert Černelč ima svojo največjo razstavo doslej. S kustosom Sarivalom Sosičem sta zasnovala izjemno prečiščeno in pregledno postavitev iz več kot 30-letnega opusa in pretežno del, ki še niso bila razstavljena. V medprostorju, kakor je naslov...
SKUPINSKA RAZSTAVA: DIMENZIJE

SKUPINSKA RAZSTAVA: DIMENZIJE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 8. april ― Avtorji/Avtorice: Arijel Štrukelj, Boris Beja, Boris Bradač in Vasja Bradač, Boštjan Drinovec, Brad Downey in Ana Žerjal, Brina Ivanetič, Damijan Kracina, Damjan Komel, Dragica Čadež, Jure Markota, Katja Smerdu, Kristina Rutar, Lea Culetto, Majda Gregorič, Mateja Kavčič, Nina Koželj, Rok Bogataj. Razstavni projekt Dimenzije v središče postavlja sodobne avtorje vizualnih umetnosti, ki ustvarjajo v kiparskem izraznem jeziku in oblikujejo nove dimenzije javnih in zasebnih prostorov. Razstavni projekt Dimenzije prevprašuje idejo in doživetje pojma dimenzij. Je dimenzija lahko razumljena samo kot fizikalni moment, ki v makrokozmosu zajeme prostorsko-časovni obseg? Ali se dimenzija razvija v polju, ki neobremenjeno prestopa ortogonalno strukturo? Prek sodobnih likovnih izraznih jezikov želimo posredovati sporočilo o oblikovanju likovnega jezika v prihodnosti. V odgovoru, kako opredeliti dimenzijo, se opiramo na umetniški akt, ki zastavlja čustveno-racionalno doživetje, v katerem je izražena določena sporočilnost. Dvajset sodobnih slovenskih avtorjev/avtoric v pričujoči postavitvi raziskuje in izpostavlja dimenzije nekdanjega skladišča soli in dimenzije svojega likovnega ustvarjanja. Likovni izraz odzvanja v volumnih, ploskvah, barvah, materialih, v raznoliki tonaliteti in občutkih materiala. Obiskovalca objamejo in vzpostavijo aktiven dialog med umetnino in uživalcem. Raziskovanje umetnosti prek dimenzij postane aktiven dvogovor, ki nagovarja s posameznim delom oziroma prek celotne postavitve. Vsak individualen delček celote kot kockica mozaiku ali pač košček sestavljanke na podobo postavlja sodoben izraz kiparske forme. Razstavo sta kurirala Dejan Mehmedovič in Vesna Pajić.
Huiqin Wang, Andrej Kamnik - Alma, neuklonljiva ženska (trailer) (2022) Animacija/ Avtorski video

Huiqin Wang, Andrej Kamnik - Alma, neuklonljiva ženska (trailer) (2022) Animacija/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 4. april ― Kratki animirani film vsebinsko temelji na predhodno izdani knjigi Huiqin Wang, z naslovom Mala Alma na veliki poti (2020). Film govori o svojevrstni osebnosti znamenite Alme Karlin, o njeni mladosti, bivanju na Japonskem in o njenem tamkajšnjem delu in življenju. Film povzema osebnost Alme Karlin, del poti okoli sveta, ter prikaže občutja, ki jih pri njej moda nismo poznali. Animacijo bi lahko žanrsko opredelili kot poetični dokument, svetovljanke in pisateljice Alme Karlin. (Vir: Andrej Kamnik)
še novic